HISTÒRIA

L’història

d’AFAMA Cocentaina

L’Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer i altres malalts dependents de Cocentaina i comarca, més coneguda, per tothom, com A.F.A.M.A. Cocentaina, és una entitat, sense finalitat lucrativa, fundada el 2001 per un conjunt de familiars afectats per aquesta demència.
Per aquells temps, el suport psicològic al familiar del la persona malalta amb demència era pràcticament nul, així que els familiars de les persones afectades s’uniren amb el primer objectiu de crear una atenció psicològica per a les persones malaltes i familiars o cuidadors/es principals d’aquests que olviden a poc a poc tot el que els envolta.

Amb el pas del temps, l’associació n’ha anat creixent i ampliant els serveis  i recursos, i ha intentat així ajudar i facilitar la vida tant al familiar com al/la malalt/a:

( imatge cedida per Guia Turisme CV: )

  • En el 2000 l’ajuntament de Cocentaina posa en marxa un recurs municipal anomenat Respir, d’atenció a persones majors en situació de dependència en horari de matí de 10 a 13 hores en els baixos del centre cultural “el Teular” situ en C/ Ben Kanis, s/n. Els familiars de les persones que patien la malaltia d’Alzheimer van sol·licitar una atenció més especialitzada al costat d’una ajuda psicològica per als familiars. Així doncs, amb l’ajuda de l’ajuntament es comença a treballar per constituir l’associació i els primers recursos.

  • El 23 de gener de 2021 es realitza la 1a acta escrita de l’Associació de Familiars i Amics de Malalts d’Alzheimer i altres persones dependents de Cocentaina i comarca.
  • El 31 de maig de 2001 va tindre lloc la presentació pública de l’Associació A.F.A.M.A. al poble de Cocentaina i la primera xarrada informativa sobre la malaltia d’Alzheimer.
  • El juny de 2001 comencen els primers servicis de teràpies grupals i individuals i servicis de fisioteràpia.

  • El maig de 2002 entra a formar part de l’associació un metge qui realitza un seguiment especialitzat passant consultes dos vegades al mes.
  • El setembre de 2002 comencen els tallers d’A.F.A.M.A. al centre cultural “el Teular”.
  • En 2002 es va realitzar el 1r Curs de Formació Cuidadors per a cuidadors/es de Malalts d’Alzheimer. Este curs, amb una duració de 24 hores, intenta donar una visió global de com la malaltia d’Alzheimer afecta a les persones que la pateixen, però també als quals li envolten. Impartit pels tècnics de l’associació i amb la subvenció de la Diputació d’Alacant i la col·laboració de l’ajuntament de Cocentaina hem aconseguit que este curs siga una activitat indispensable en l’Associació.

  • En 2005 s’aconsegueix el principal objectiu que s’havia plantejat la nova junta; desenrotllar el taller de dilluns a divendres, en horari de 14 a 19 hores amb servici de menjador. D’esta manera les persones usuàries del recurs municipal que ho desitjaren podrien quedar-se a menjar i estar atesos a la vesprada fins a les 19 hores.
  • El setembre d’este mateix any ens traslladem al Centre Social «Real Blanc» situ en Av. Real Blanc, s/n. En estes noves instal·lacions l’entitat passa a tindre una estructura i una activitat més clara i definida anomenada Taller de Vesprada. S’amplien les places i s’atenen 20 persones.

  • El juny de 2009 naix el programa d’estimulació cognitiva, física i social per a persones amb Alzheimer o una altra demència en fase inicial. És el recurs que actualment coneixem com a Taller de matí. Després de diverses reunions amb  l’ajuntament de Cocentaina per la busca d’un espai per a atendre estes persones amb diagnòstic de demència en fases inicials que no reunien el perfil per a incorporar-se en cap dels recursos que s’oferien fins al moment, es va proposar buscar altres actors d’ajuda com les monges trinitàries. Membres de la junta directiva coneixien les noves i buides instal·lacions de l’edifici d’esta comunitat religiosa. Després de diverses reunions amb esta comunitat, es va firmar el document de cessió per a desenvolupar este jove i pioner programa en la planta baixa de l’antic Col·legi de les Monges Trinitàries.
  • L’octubre de 2009 A.F.A.M.A. Cocentaina és entitat declarada d’Utilitat Pública, declaració que reconeix que l’entitat té finalitats d’interès general, activitats que no són exclusivament per a socis i transparència i eficàcia en qüestions de comptabilitat.

  • En 2011 quan, després d’una reforma de la planta baixa del Centre Social, per part de l’Ajuntament, ens traslladem i passem a oferir en el servici de Taller de Vesprada atenció a 30 persones.
  • Des de maig de 2013 l’entitat compta amb el certificat de qualitat segons la norma ISO 9001:2015.

  • En 2015 A.F.A.M.A. va obtindre el certificat d’inscripció en el registre autonòmic de centres, servicis i establiments sanitaris de la Comunitat Valenciana.

  • L’octubre de 2018 A.F.A.M.A. Cocentaina queda registrada com a entitat homologa per a prestar servicis d’atenció i promoció de la dependència, per la qual cosa genera el dret a les nostres persones usuàries a sol·licitar una Prestació Vinculada al Servici per a costejar part del gasto que els ocasiona assistir als tallers d’estimulació.

  • En 2022 d’àmplia el servici de menjador diari en el Taller de Matí.
  • En l’actualitat, A.F.A.M.A. presta diversos servicis d’atenció, dirigits tant a malalts/es com a familiars, amb el principal objectiu de millorar la qualitat de vida d’estes persones.